Përpjekja Shqiptare
Rob Kore

Kompromisi historik

Nga Rob KORE

◾◾◾

1▪️Në vitet 70 eurokomunizmi kishte marr nje hov shume të madh në Europe.
Kjo per aresye sepse BRSS ndihmonte partite komuniste ne shtetet kryesore europiane,me synimin per t’i sjelle në pushtet.
Suksesin me të madh eurokomunizmi e arriti në 3 shtete:
Në Itali, ku partia komuniste udhehiqej nga Enrico Berlinguer, në France nga Georges Marchais dhe në Spanje nga Santiago Carrillo.
Eshte e famshme në kete periudhe marrveshja qe u be në Itali midis Berlinguer dhe kryetarit të partise demo-kristiane Aldo Moro.
Kerkesa erdhi nga Berlinguer dhe mbas shume debatesh e tratativash Aldo Moro e pranon marreveshjen.
Në Itali, kjo u quajt kompromisi historik (il compromesso storico).
U formua nje bashkeqeverisje midis PCI dhe DCI.
Aresyeja qe Berlinguer kerkoi bashkepunim me Aldo Moron ishte sepse reputacioni i partise komuniste po binte, ngaqe po diskretitohej gjithmone e me shume lidhja e saj me BRSS.
Levizja e Berlinguer per bashkepunim kishte lidhje edhe me friken qe ai pati, nga grushti i shtetit në Kili në vitin 72 kunder Allendes.
Kjo marrveshje u kritikua ashper gjate gjithe kohes.
Bile Aldo Moron e kapen rob Brigate Rosse, dhe pasi deshtuan tratativat per t’a liruar, si perfundim ai u vra prej tyre.
Eshte nje nga periudhat me të diskutuara në politiken italiane.
Mbas nje lufte politike shume të forte marrveshja u prish dhe si rezultat u formua nje qeveri me 5 parti (Pentapartito).
Mbasi u prish marreveshja PCI-DCI, në vitet me pas Italia pati nje periudhe shume të mire, pati nje ngritje ekonomike të shpejte, por sidomos pati sukses të dukshem në luften kunder Mafias.
Si konkluzion marrveshja nuk solli asgje pozitive, sepse në rradhe të pare ishte nje kompromis jo i natyrshem, midis komunisteve dhe demo-kristianeve dhe e dyta marrveshja u be per interesa partiake.
Italia humbi nga kjo marreveshje.

2▪️Sot në Shqiperi
Zgjedhjet i fiton PS me nje rezultat, i cili nuk ka nevoje per koalicion.
Por, menjehere mbas zgjedhjeve Rama propozon per bashkeqeverisje.
Nuk ka ndodhur dhe nuk ka kuptim, qe kur fiton shumicen të kerkosh të qeverisesh bashke me opoziten.
Sepse natyrshem lind pyetja, perse u deshen zgjedhjet?
Atehere perse kerkohet bashkeqeverisja?
Edhe t’a mendosh, kush e kerkon, Edi Rama?
Ruaju kur Edi Rama kerkon diçka, qe në pamje te pare duket si pozitive.
Kjo levizje mua me duket nje skenar, i cili ka filluar me vjedhjen e zgjedhjeve.
Mandati i trete i Rames eshte presion mbi Bashen per pranimin e bashkepunimit.
Bashkepunimi do sjelli pasoja edhe për Shqiperine edhe per Kosoven.
Shqiperia do shpopullohet dhe vendin e tyre do e zene bangladeshasit, kurse Kosova do humbasi Trepçen.
Per keto dy aresye, Soros kerkon bashkepunimin PD-PS.
Në kete menyre behen pergjegjse të dyja partite, por me kryesorja nuk ka me opozite.
Pra qeveria PD-PS do punoje e pashqetesuar me synim vetem axhenden e Sorosit.
I vetmi person qe kundershton edhe bashkeqeverisjen edhe planin e Kosoves ishte Berisha.
Ate po mundohen t’a eleminojne.
Pra per Soros, mission accomplished.
A ka ndonje rruge se si mund të evitohet.
Sot po behet shume zhurme per zgjedhjet ne PD.
Kjo nuk eshte prioritet.
Nga të gjitha kandidaturat asnje nuk me duket qe mund te kundershtoje Soros.
Per mua e vetmja rruge dhe prioritet i prioriteteve eshte kontestimi i zgjedhjeve dhe në Shtator në parlamentin e ri, kembengulje per zgjedhje të parakoheshme pa Edi Ramen.
E veshtire me duket se mund të ndodhe, por po u be marrveshja PD-PS çështja shqiptare në të dy anet e kufirit nuk ka shprese.

Facebook Comments

Related posts

Jozefinë të Djathtët nuk lëvizin nga bindjet e tyre, qoftë edhe kur dëmtohen personalisht nga drejtuesi i tyre…

Eagle

Berni Sanders pacienti Zero

Eagle

Rreziku i majtë për Shtetet e Bashkuara

Eagle

Leave a Comment

16 − twelve =

Ballina
Lajme
Letërsi
Politikë